It´s possible just to give money to the poor!

Joe Hanlon, forskare i England, hävdar just detta: Att det visst är möjligt att ge pengar direkt till de fattiga. Han tycker att vi ska minska biståndsprojekten och i stället förse fattiga människor med pengar direkt, så att de själva kan bygga upp sina samhällen. Det är otroligt mycket effektivare att dela ut små summar pengar direkt till människor i fattiga länder än att driva projekt åt dem.

Sina slutsatser grundar han på erfarenheter och forskning i Mocambique. Efter den stora översvämningskatastrofen för några år sedan delade man just ut pengar till människor för att de skulle kunna bygga upp sin tillvaro igen. Pengarna användes otroligt väl. Likadant gjorde man när man skulle demobilisera soldater när kriget var slut. De fick en liten summa varannan månad under två års tid. Det var inte svårt att skapa ett enkelt administrativt system för att pengarna skulle kunna hämtas ut . Pengarna användes väl även denna gång. Administrationen var mycket billig och enkel.

Hanlon slutsats är att fattiga människor är fattiga för att de saknar pengar, inte för att de är dumma eller lata. Vad de behöver är bara en liten startsumma. Att vi som är förhållandevis rika har svårt att acceptera det, beror enligt Hanlon på att vi då måste inse att vi själva inte är smartare eller flitigare bara för att vi har pengar.

Låter det spännande? Miljöpartiets internationella kommitté har inbjudit honom till ett seminarium i Almedalen på Gotland i sommar. Boka in den 11 juli.

Kommentarer
Postat av: Thomas

Hejsan,

läste oxå om idén med att ge pengar direkt till fattiga och det låter helt klart intressant. Dessutom slipper man ju en massa problem som mutor och administrativa kostnader dvs varje biståndskrona skulle bli extremt mycket mer effektiv.

Thomas


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback