Roligt med kommentarer!

Hej Daniel i Säffle!

Lycka till med etableringen! Kom gärna och besök oss i Alingsås. Visst skulle vi ha kunnat sälja mer och det kommer vi säkert att göra också eftersom vi ökar vår omsättning hela tiden. Men vi startade med 0 kr och i liten skala. Vi har inga lån annat än till tre medlemmar som lånat ut lite egna pengar. Vi driver den helt ideellt, dvs alla som står i butiken arbetar gratis. För oss alla som är engagerade är det viktigt att vi kommer att överleva och finnas kvar. Nu är vi säkra på att göra det.

Vår butik, som heter Solen, med inriktning är rättvisemärkt ligger bredvid en butik som heter Planeten, som säljer KRAV-märkt och ekologiskt. Det är två ganska små affärer som passar väldigt bra ihop. Vi har samma kundkrets. Planeten har funnits ca 20 år. Vi startade för 1 okt 2005. Orsaken var att affärslokalen bredvid Planeten blev ledig och då kände jag att det var dags att försöka förverkliga den dröm jag burit på i många år.

Vi har ca 170 medlemmar i vår förening som driver Världsbutiken. De flesta finns med på en maillista så vi lätt kan informera varandra och hålla kontakt.

Nu ska jag ut i skogen och se om det finns några trattkantareller så här på nyårsafton. Men jag återkommer....

Finns det inga gränser för underhållningsmord?

Jag protesterar!

Slår mig ner i soffan på lördagskvällen för att se på en brittisk deckare, påannonserad av en leende hallåa.
Filmen inleds med ett mord, skildrat i detalj. En ung kvinna stängs in i sin bil som knuffas ner i vvattnet. Man får under en lång sekvens se henne kämpa vilt för sitt liv, man får se hur vattnet stiger allt högre, hur hon slår på rutorna, rycker i dörrarna, hur hon försöker ringa på mobilen, hur slutligen bilen sjunker under vattnet.
Inte nog med det, så småningom kommer scener där bilen öpnnas vattenet forsar ut och kvinnans huvud och arm ramlar ut. Man får se henne bäras iväg på bår, skjutas in frysrum, identidieras, ligga i obduktionsrum där obducenten beskriver hur en drunkningsdöd går till till skillnad mot om man är död innan man kastas i vattnet.
Är detta underhållning? Är detta en mysig lördags deckare?
Visst lever vi en en våldskultur, men finns det ingen mer än jag som reagerar för den här typen av underhållningsmord!
Jag mår illa! Jag äcklas! Jag protesterar!

Intresset för rättvisemärkt växer

Världsbutiken SOLEN i Alingsås har nu funnits i drygt ett år. Den drivs av en förening där jag är ordförande. Och vi har världens bästa styrelse! Alla som jobbar i butiken jobbar idéellt så vi behöver bara dra in pengar till hyra, el, telefon, försäkring.

I december har vi sålt för över 100 000 kr! Nu känns det verkligen som om vi är på säker mark. Flera varor är helt slut, kunderna har börjat hitta till butiken, vi har börjat sälja kläder från "people tree" plus förstås allt det vanliga vackra konsthantverket och kaffe, te choklad, kryddor, chutney, marmelader, jos, nötter, honung, smycken......

Vi som jobbar där blir också ofta ombedda att komma ut till olika organisationer och skolor och berätta om rättvis handel. Jag var t ex själv i Sollebrunns skola före jul och visade upp lite varor och berättade om hur de som producerar det vi konsumerar har det. Efteråt gjorde ett par av flickorna ett studiebesök i butiken och de tog också med sig lite varor till försäljning på skolan.

Meningen med vår förening är dels att driva en butik, men också att skapa opinion för en rättvisare handel. Båda sakerna känns lika viktiga!