Vem har rätt?

Lyssnade på tidningskrönikan i söndags. Den handlade om bristen på miljö och internatioenlla frågor i media och i valrörelsen. Man hänvisade t o m till Bo Ekman och mötet i Tällberg som startar i morgon där många näringslivstoppar och politiker ska diskutera "hållbar utveckling".
Många väljare är oroliga och saknar det riktigt djupa engagemanget bland de politiska partierna. Svenska naturskyddsföreningen är bekymrad över bristen på miljöintresse hos såväl moderaterna och folkpartiet som hos vänsterpartiet. Miljöpartiet får ensamma bära ansvaret. Ungefär så sa de.

Strax efter kom programmet "Sommar" med den gamle skjutjärnsjournalisten Ortmark. En majoritet av journalisterna är vänster eller miljöpartister, sa han. Det måste betyda att det blir slagsida i nyhetsförmedlingen och värderingen av vad som är viktigt och som borde komma fram. Om det är mer lönsamt och säljande att vara domedagsprofet, så är det klart att den sortens nyheter lätt tar överhanden, sa han.

Han borde läsa Mark Lynas bok Oväder, med reportage från England, Alaska, Kina, Latinamerika och USA om kollapsade ekosystem, extrema stormar, oväntade temperaurväxlingar och en havererad miljöpolitik! Det står inte för mycket om klimatförändringen. Det står för lite!

Midsommar!

Rosor, pioner, prästkragar och iris! Hela trädgården är full!
Och ytterdörren lyser nymålad i dalablått. Hur vackert kan det bli!

Snart bär det av till ett litet torp vid Hunneberg och sill och potatis med äldste sonen med familj. Två härliga barnbarn att krama om har han gett oss!
Sedan blir det Västra Tunhems hembygdsgård och lekar kring midsommarstången. En av de vackraste platserna på jorden enligt Linné som besökte Västra Tunhem på 1700-talet!
Det regnade på morgonen, men det ska klarna upp. Lite kallt känns det dock efter de senaste veckornas värmebölja. Det får bli gympaskor och sockar.
Glad midsommar på er!

Mellerud 19 %!

Minns ni att jag var i Mellerud för tre månader sedan, på en auladebatt och värvade två nya medlemmar, en lärare och en elev? Jätteroligt var det och jag var så stolt. Nu finns det en lista till fullmäktige och de två som jag värvade står som nr 1 och nr 2.

Nu kommer nästa glädjekälla. I resultatet av Ungt val får Mellerud 19 % av de ungas röster. Det är den högsta siffran bland Västra Götalands 49 kommuner!

Lise Nordin, GU:s ombudskvinna är gullig och skickar mail om det goda reslutatet.
Hennes kommentar är: "I Mellerud har vi inte haft någon aktivitet förutom att Lena K representerade oss på en skoldebatt för några månader sedan. Hon måste gjort ett otroligt bra jobb för att nå 19 procent! Det högsta vi har i någon kommun."

Härligt!

Nationaldagen, besök från Malawi

Strax ska jag åka till Landvetters flygplats och möta en delegation med jämställdhetsministern från Malawi, OYCE BANDA i spetsen. I morgon den 6 juni ska de besöka kvinnojouren Olivia i Alingsås och titta på Världsbutiken SOLEN, som säljer rättvisemärkta varor.

Det är Lotta Hedström, riksdagsledamot som sitter i utrikesutskottet som bjudit hit dem. Känns jätteroligt att vi i Alingsås får vara med på ett hörn. Jag och Janine Alm Ericson, ordförande för Mp Alingsås ska ägna dagen åt att svara på frågor och guida dem runt. Hoppas också få ge dem NOLLSVÄLTsrapporten och få lite synpunkter på den. Svält och kronisk undernäring är vanligt i Malawi. Och dessvärre bidrar omvärlden ibland till att förvärra situationen.

2001 höll IMF inne motsvarande 400 miljoner kronor. Danmark avbröt sitt bistånd. EU och USA frös bistånd motsvarande 300 miljoner kronor. Man var kritisk till hur Malawi skötte sin ekonomi. Men 2002 drabbades Malawi av den värsta svälten på 50 år. Landets förråd av majs hade på ett märkligt sätt sålts ut alldeles innan matbristen bröt ut.

Nu har Malawi börjat arbeta med försöka respektera att mat är en mänsklig rättighet. Ska bli roligt att kolla hur regeringsföreträdare ser på detta. Joyce BANDA lär ha blivit utnämnd till utrikesminister under sin bortovaro och Marjorie NGAUNJE till hälsominister!