Solspis och kärnkraft

Miljöpartiet älskar alternativa energiformer och därför ville vi i Alingsås demonstrera hur lätt det är att t ex värma och koka. Inte farao behöver man ha kärnkraftverk till sådant!

Kolla på www.sunandice.de så finns det information om solspisen. Den ser ut som en parabol av lättmetall. Man ställer bara upp den och låter solens strålar fokuseras i mitt punkten där en gryta står. Den kokar snabbt upp.

För varje sopspis man köper betalar man två och den andra skickas till en by i ett utvecklingsland. Många länder i Afrika har gott om solsken men ont om bränsle. Med denna enkla teknik slipper kvinnor samla ved. Och jorderosionen hejdas när inte varje buske och träd huggs ner. Man behöver inte ens ha något att tända med. Solspisen behöver bara ställas ut i solen.

Just nu står fyra eller fem av våra kärnkraftsreaktorer stilla av säkerhetsskäl. De har stått still mer än en månad. DN skev en helsidesartikel igår med rubriken: Forsmark var nära blackout. 9 fel på 37 sekunder. Enligt Forsmarks egen utredning var det tillfälligheter som gjorde att bara två elsystem slogs ut. Vi var bara 2 timmar från en härdsmälta! Och detta var inte Miljömagasinet utan DN som rapporterade! Reportrar från franska le Monde undrar också varför det är så tyst om kärnkraften i valrörelsen. Det undrar jag också! Jag får nog inleda med det i valdebatten på Hjälmareds folkhögskola i morgon.

Hur har vi kunnat göra oss så beroende av en så sårbar och livsfarlig energikälla?! Danmark får 25 % av sin el från vindkraft. Sverige bara 0,5 %! Tala om felsatsning och fel teknik

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback