Dags för kongress!

På torsdag Kristi Himmelsfärdshelgen startar miljöpartiets årliga kongress, denna gång i Borås, så det blir åtminstone nära. Tur det! Vårt älsta barnbarn Pelle fyller 6 år på fredag och det vill jag inte missa! Så jag smiter iväg den eftermiddagen.

Partistyrelsen där jag fortfarande är med startar redan på onsdagen och har sedan möte varje morgon kl 7.00. Har inte hunnit läsa alla handlingar ännu. Det ska bli skönt att sluta, men det har varit jätteintressant att få vara med i två år och lära sig hur allt fungerar.

Kongressen är på många sätt ett bekymmer. Många vill inte offra den finaste helgen på året till att sitta inne och fatta beslut efter beslut. Så det är tyvärr till stor del samma medlemmar som är ombud år efter år. De vildaste förslag kommer upp till diskussion, debatterna i plenum är oändliga, talartiden är kort. Alla medlemmar får närvara och alla har rätt att yttra sig. Media älskar att skildra de mesta avvikande åsikterna och personerna. Så blir det säkert också i år och våra opinionssiffror kommer att sjunka. Andra partiers siffror ökar oftast när medias intresse ökar, men hos miljöpartiet är det tvärt om!

Vi borde inte ha kongress så ofta!

Kommentarer
Postat av: Camilla Wikström - Wickz

Att många ombud är dessamma varje år, kan inte det bero på att just dessa uppfattas som bra företrädare För medlemmarnas åsikter?
"de mest avikande åsikterna", vilka var dessa i år?
Media speglade blandannat åsikten om att vi "inte kategoriskt utesluta något av riksdagspartierna" vilket inte är en så avikande åsikt, speciellt med tanke på att den röstades igneom.
Att se oppinonssiffrorna som tacken amn får verkar lite underligt, det akn vara resultatet av två saker.
Den första är hur många man fått att ändra åsikt till ens egen.
Den adre är att man själv undergrävt sin ideologi för att få fler röster, vilket i mina ögon är förfärligt.
Att inte ha kongress så ofta innebär att medlemmarna inte får lika mycket att säga till om och därigenom inte heller chansen att utrycka sig, tyvärr verkar det vara din åsikt att så skall vara.
Mindre demokrati, mer röster...

2006-06-01 @ 23:50:28
Postat av: Lena Klevenås

Tack för dina synpunkter Camilla. Jag sitter med i arbetsgruppen som ska se över kongressens arbetsformer, så jag vill gärna veta vad medlemmar tycker.
Jag tycker att media är ganska dåliga på att spegla vad som händer på våra kongresser. De förstår t ex inte skillnaden mellan ett litet parti som har kongress varje år och där alla motioner från enskilda medlemmar behandlas och där alla medlemmar har yttranderätt och ett stort som har kongress vart fjärde år och där motioner kan avslå på vägen till kongressen. Därför kan enskilda motioner som är lite udda ibland få oförtjänt uppmärksamhet. Tycker inte att det var så farliogt med det i år dock.
Men nyheter om att språkrören åkt på stryk i någon fråga blev som vanligt oproportioneligt uppförstorade i sin betydelse och kommentarer från journalister ganska obalanderade. Om det påverkar väljare negativt är det ju inte bra för oss.
Nästa år ska vi genomföra kongressen genom påverkanstorg. Det tror jag passar oss mycket bättre, så det ska bli både spännande och roligt!
Lena

2006-06-04 @ 17:28:10
Postat av: Camilla Wikström - Wickz

Jag tycker snarare att det den löst sammansatta ledningen, av AU, Tjänstemännen, Språkrör och delar av riksdagsgruppen, som inte hörsammar medlemmarna.
Tycker att det parti du verkar vilja omvanldla miljöpartiet till är helt i kontrovers med miljöpartiets idiologi.
Vi vill ha ett öppet parti där medlemmarnas åsikt faktiskt tas upp, inte där de helt sonika avslås för att emdia inte ska få nyss på dom.
Visst är det skillnad på ett litet ocyh ett stort parti, men det känns som du missat detta och faktiskt hellre säljer själen (ideologin) till jävulen för att få en röst till...

2006-06-18 @ 00:28:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback