Miljöpartiets syn på ekonomi

En studiecirkel inom Attac Alingsås inbjuder mig för att få fråga om miljöpartiets syn på ekonomi. Oron över välfärdsstatens nedmontering och den nyliberala ideologin som rullat över Sverige och världen som en ångvält de senaste decennierna är orsaken till frågorna. Varför kan man inte bara använda överskotten i kommunernas budgetar till att anställa mer folk i den offentliga sekotorn är den uppfordrande frågan.
Var står egentligen Miljöpartiet?
Diskussionen blir het och synen på tillväxt central. Kort kan jag säga att Miljöpartiets grundläggande ideolgi bygger på insikten att den ekonomiska systemet måste rymmas inom det ekologiska. Att den gamla synen på tillväxt, en procentuell ökning av BNP varje år, inte är något bra mått, snarast oanvändbart, om det är en positiv utveckling vi vill ha. Man kan inte okritisk bejaka att vad som helst växer och BNP-tillväxt är bara ett mått på ekonomisk aktivitet till vilket pris som helst. En tillväxt ger inte fler jobb i offentlig sektor. Man måste tänka på ett annat sätt.
Synen på att lönearbete är målet för livet kan ifrågasättas. Miljöpartiet har genomdrivit friår, arbetar för kortare arbetstid och kan tänka sig någon form av medborgarlön. Gillar småföretagande och vill stödja lokal produktion.

Ett centralt begrepp inom Mp är grön skatteväxling. Skatten på det vi vill öka, t ex arbetstillfällen, ska minska och skatten på det vi vill minska, t ex miljöförstöring och koldioxidutsläpp ska öka. En av de viktigaste gröna framgångarna de senaste åren är att vi genom samarbetet med S har lyckats skatteväxla 18 miljarder. Lönetagare har fått en skattesänkning på lönen med i genomsnitt 2000 kr per år, låginkomsttagare har fått mest.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback