Nationaldagen, besök från Malawi

Strax ska jag åka till Landvetters flygplats och möta en delegation med jämställdhetsministern från Malawi, OYCE BANDA i spetsen. I morgon den 6 juni ska de besöka kvinnojouren Olivia i Alingsås och titta på Världsbutiken SOLEN, som säljer rättvisemärkta varor.

Det är Lotta Hedström, riksdagsledamot som sitter i utrikesutskottet som bjudit hit dem. Känns jätteroligt att vi i Alingsås får vara med på ett hörn. Jag och Janine Alm Ericson, ordförande för Mp Alingsås ska ägna dagen åt att svara på frågor och guida dem runt. Hoppas också få ge dem NOLLSVÄLTsrapporten och få lite synpunkter på den. Svält och kronisk undernäring är vanligt i Malawi. Och dessvärre bidrar omvärlden ibland till att förvärra situationen.

2001 höll IMF inne motsvarande 400 miljoner kronor. Danmark avbröt sitt bistånd. EU och USA frös bistånd motsvarande 300 miljoner kronor. Man var kritisk till hur Malawi skötte sin ekonomi. Men 2002 drabbades Malawi av den värsta svälten på 50 år. Landets förråd av majs hade på ett märkligt sätt sålts ut alldeles innan matbristen bröt ut.

Nu har Malawi börjat arbeta med försöka respektera att mat är en mänsklig rättighet. Ska bli roligt att kolla hur regeringsföreträdare ser på detta. Joyce BANDA lär ha blivit utnämnd till utrikesminister under sin bortovaro och Marjorie NGAUNJE till hälsominister!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback