De svåraste frågorna saknas i valdebatten

Hans Abrahamsson skriver på GP-debatt den 8 april att de svåraste frågorna saknas i valdebatten. Han efterlyser nya utopier som svar på hur kraven på levnadsstandard, rimligt resursuttag och global fattigdomsbekämpning skall kombineras.

Miljöpartiet har tagit fram en rapport, kallad NOLLSVÄLT. Det är vår utopi och den är fullt realistisk. Vi menar bestämt att det går att utrota hungern som dödar ett småbarn var femte sekund. Resurser saknas inte och rätten till mat, dvs. möjligheten att få försörja sig och sina barn, är en av de mänskliga rättigheterna enligt FN:s konventioner. Regeringarna i varje land har skyldighet att organisera sina samhällen så att det blir möjligt.

För Sveriges del innebär det att vi måste sluta sabotera andra länders försök att fullgöra dessa skyldigheter. Varje regering måste få ha ett manöverutrymme och vi/EU måste sluta pressa fattigare länder att anpassa sig till våra krav.

Vi svenskar lever i genomsnitt på en orimligt hög materiell standard. Vår jakt på ständig ekonomisk tillväxt och ökad konsumtion är inte rimlig och inte ekologiskt hållbar. Därför arbetar vi för en ekonomi som är underordnad det ekologiska systemet, grön skatteväxling, rättvisare fördelning, ökat bistånd, skatt på valutatransaktioner och mot svensk vapenexport.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback