Almedalen

Nu bär det iväg!
Länge var jag tveksam om jag skulle satsa på Almedalen, men nu blir det så. Det som avgjorde saken var en inbjudan från Amnesty Buisness Group om att delta i en debatt om statens ägaransvar för mänskliga rättigheter.
Staten äger ju många bolag som t ex LKAB som bedriver gruvbrutning i t ex Kina. Där är det förbjudet att bilda fackföreningar. Det är t o m förbjudet att flytta inom landet för att söka arbete. Man kan bli dömd till straffarbete i gruvorna för en sådan sak. Och i Kinas gruvor är arbetsvillkoren de sämsta tänkbara. Massor av gruvarbetare omkommer i arbetsplatsolyckor varje år. Har staten som ägare till LKAB något ansvar för det? Självklart!
Staten borde vara ett föredöme, men är det inte alls. Man struntar i att kolla upp om mänskilga rättigheter kränks av de företag man äger när bedriver verksamhet i andra länder.
Det är som det brukar vara med socialdemokratisk politik. Det är mycket prat och vackra ord om politik för global utveckling och att allt hänger samman. Inget politikområde ska få motverka kampen mot fattigdom har vi bestämt. Men då måste vi ju åtminstone ha kolla på vad vi gör, så att vi åtminstone uppför oss anständigt! Eller hur?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback