Mänskliga rättigheter
När vi pratar om mänskliga rättigheter tänker vi ofta fel. Den svenska regeringen gör det. Alla som med rätta kritiserar kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Kina gör det. T o m Global Greens gör det i sitt 21-punktsprogram som antogs i maj.
Hur tänker man då fel? Jo, man tänker nästan bara på de medborgerliga och politiska rättigheterna, som yttrandefrihet, mötesfrihet och organisationsfrihet. Och glömmer helt bort att de mänskliga rättigheterna också är ekonomiska, sociala och kulturella. Det är en mänskliga rättighet att få äta sig mätt, att få försörja sig, att ha tak över huvudet och att få utbildning. Och det är respektive regerings ansvar att i första hand respektera och skydda sina medborgares rättigheter. Och att också se till att inte kränka de mänskliga rättigheterna för medborgare i andra länder.
Det är fastslaget att de mänskliga rättigheterna är generella, individuella och universella. De gäller alla människor, alltid och överallt. De är jämbördiga och ömsesidigt stödjande. Därför borde vi sluta att gradera dem! Rätten till mat är precis lika viktig som rätten till prat! Det här borde såväl den svenska regeringen som Global Greens rätta till i sina politiska dokument. Kanske skulle vi t o m kunna ge lite kredit till Kina för att de lyft hundratals miljoner ut extrem fattigdom och svält och inte bara kritisera dem för de andra kränkningar de utsätter sina medborgare för.
Kommentarer
Postat av: Lai Yin Stenqvist
Människor som utsatt för svällt och krig för lång tid tänker mat och fred är mera viktig än att protestera mot sin regering. I västlandet, man bekymrar over övervik och tråkighet det är svårt att förstå hur andra har det.
Trackback