Är det inte dags att koppla ihop välfärden med världssvälten?
Hungern i världen ökar liksom hälsoproblemen för dem som äter för mycket. 1, 2 miljarder människor i västvärlden dör i förtid på grund av överkonsumtion av mat. Samtidigt går 860 miljoner människor ständigt hungriga och känner inte till begrepp som frukost och lunch. Och svält är dödligt! Ett litet barn (under 5 års ålder) dör var 5:e sek och tempot i sväldöden ökar! I Millenniemålen som antogs år 2000, lovade världens regeringar att utrota extrem fattigdom och hunger. Utvecklingen går nu snabbt åt motsatt håll. Delvis p g a de stigande livsmedelspriserna och efterfrågan på etanol. Men är det enda orsaken? Stora arealer används också till att odla kaffe, bomull, grönsaker och exotiska frukter för export från länder där människor svälter. Att producera livsmedel kräver mycket vatten. Till ett glas vin har det gått åt120 liter vatten, till ett kilo kött 15 500 liter. I Sverige slänger vi dessutom en tredjedel av den mat vi handlat hem. Om alla människors rätt till mat ska förverkligas och vi ska uppnå nollsvält kanske vi alla måste sluta slösa, sluta slänga mat, äta mindre kött och på så vis minska våra ekologiska fotspår så att det finns utrymme för fler att få äta sig mätta.